Section plan north south
Elevation plan west

Extension of a Junior High School in Laupheim - 2nd prize

2009

Design Competition

Landscape architecture: Jetter Landschaftsarchitektur
Urban planning: m-quadrat kommunikative Stadtentwicklung Erschliessungsträger GmbH

Client
City of Laupheim

Task
The existing school buildings have to be extended by an additional building to cover the increased demand for classrooms in junior high school. The existing buildings and the new building should form an entity. The direct urban surrounding should be examined, as well.

GFA 5,344 sqm
GBV 19,238 cbm

Excerpt from the jury report
"The predominant feature of the concept is the subtle handling of the building volumes in the given urban situation. The placement of the buildings creates distinct open spaces, squares and zonings that interact with the existing school buildings.
... The new youth center with city library adequately complements the urban situation of the Raven Street and forms a sym-
biotic relationship with the Northern school buildings.... Overall, a design with high quality in urban planning, design and functionality, which complies very well with the given task and the local situation."