Sports Hall and School Expansion Weil am Rhein

2005

Sports Hall and School Expansion Weil am Rhein

1st prize in competition 2003

The existing high school was expanded by a freestanding building with 8 classrooms, a school library, a gymnasium and a cafeteria. A double flight of stairs from the foyer leads to the sports area in the lower level and the teaching area on the upper level. The classrooms and the library are arranged around a wide central hall with a skylight. The ground floor offers a cafeteria with 72 seats for students and visitors, and a spectators' gallery to the gym. The dressing rooms, technical rooms and the gymnasium itself are located on the lower floor. The facade is made of brick masonry and window elements in wood and aluminium. The interior shows the natural material wood. The energy concept includes a ventilation system for the sports hall with heat recovery and geothermal heat exchangers. Rainwater is collected in cisterns and used as grey water. The excess water is lead to infiltration ditches.

Client Stadt Weil am Rhein // Project Management Harald Konsek // Construction Management Architekturb├╝ro Kromer-Piek, Weil am Rhein // Photographer Rolf Frei, Drei Architekten (1)

GFA 2,642 square meter
GBV 12.762 cubic meter