Expansion of a Vocational Education Center Backnang

2006

1st prize in competition 2003

The large vocational training center was expanded by a computer technology center. The building has no proper main entrance, but is accessed only from the adjacent building by a two-storey, glazed bridge. 14 computer rooms, 4 classrooms, one language laboratory and 2 science classrooms are housed in the new building. An auditorium with direct access to a terrasse was placed on the lower floor. The floor layout
with a naturally lit internal zone is particularly compact and therefore very economical. The energy saving regulation EnEV could be underquoted by 20% with little additional effort. The facades with alternating high windows and cladding with fiber cement panels are structured by continuous horizontal elements in precast concrete. Inside, exposed concrete walls are in contrast with high-quality wooden elements for windows, walls, cabinets, frames and doors.

Client Landratsamt Rems-Murr-Kreis // Project Management Michael Siegmund // Team Anne Will // Landscape Architecture Susanne Konsek // Construction Management Gassmann + Grossmann Baumanagement GmbH, Stuttgart // Photographer Wolf-Dieter Gericke

GFA 3,985 square meter
GBV 14,900 cubic meter