Cultural Center Wendlingen

2009

1st prize in the overall competition 1982

Building Award 2012 Chamber of Architects BW

The Cultural Center at the of the new city center of Wendlingen is the keystone of a competition that our office won as early as 1982. In the subsequent years, we were able to complete most buildings of the overall master plan. Only the heart of the city had to wait for 25 years. The newly built cultural center has two assembly halls for a total of 575 persons on ground floor with a gallery for another 75 spectators. On the two upper floors are the exercising, seminar and lecture rooms for the music school, for adult education and for social clubs. The foyer with an open staircase to the gallery
is the meeting place for all users of the manifold house. In the interior, exposed concrete and wood dominate with their natural colors. Plaster surfaces are kept white. Geothermal energy is used for an underfloor heating respectivly cooling system. Photovoltaic panels on the roof provide electrical power.

Client Stadt Wendlingen // Project Management Harald Konsek, Rainer Streule // Team Bettina Paucke, Peter Krieg, Volker Steinbrenner // Landscape Architecture Susanne Konsek // Construction Management Wild Architekten, Wendlingen // Photographer Wolf-Dieter Gericke

GFA 3,452 square meter
GBV 15,474 cubic meter