High School in Passive House Standard Pirna

2014

1st prize in competition 2009

Hypermarkets, gymnasiums, parking lots and sports grounds dominate the site on the outskirts of the city. In this heterogenic environment, the school building is designed as a selfconfident solitaire, defining a forecourt together with the adjacent sports hall, thus emphasizing the public use of both houses. The entrance leads into a small hall with an open staircase. A second larger hall serves as a covered meeting space during the breaks and as auditorium. The cafeteria and some special classrooms are situated on ground level. On the two upper floors, all classrooms are oriented to the south and west, and all special classrooms, teacher’s and administrative rooms to the north and east. The building shows a very good ratio of surface to volume. Together with an effective thermal insulation, controlled ventilation and the use of geothermal energy, solar photovoltaics panels and a heat-and-power-combination, the building meets the official passive house standard.

Client Stadt Pirna // Project Management Harald Konsek, Oliver Tschamler // Team Rainer Streule, Susanne Konsek // Landscape Architecture May-Landschaftsarchitekten, Dresden // Photographer Michael Moser

GFA 5,276 square meter
GBV 20,725 cubic meter